diumenge, 26 d’octubre del 2014

Continuisme a la Conselleria

Continuisme a la Conselleria: Núria Riera no agafa el bou del conflicte educatiu per les banyes
Valoracions 4 setmanes després del canvi de consellera d'Educació

Avui fa quatre setmanes que Núria Riera és consellera d'Educació, Cultura i Universitats. Per fer més memòria, avui fa quatre setmanes que la consellera va fer públic que s'havia posat en contacte amb nosaltres per mantenir una reunió que mai s'ha arribat a celebrar, ja que finalment no hem estat convocats.
Els necessaris i urgents canvis que han tengut lloc dins la Conselleria no han repercutit en un canvi d'actitud dels nostres governants cap a la resolució del conflicte educatiu. De moment, hem assistit a 4 setmanes de reunions i fotografies que tan sols cerquen amagar el conflicte educatiu rere un somriure i un discurs carregat de bones intensions i falsedat a parts iguals. La nova consellera manté una política continuista en la mateixa línia d'irresponsabilitat i manca de serietat de la seva predecessora quan no convoca els comitès de vaga i margina l'Assemblea de Docents de tota negociació, un error polític que tindrà les seves conseqüències en el futur. Tothom té clar que l'Assemblea de Docents és un dels actors principals en l'actual escenari educatiu i moure cap fitxa sense tenir-la en compte pot ser sinònim d'un fracàs anunciat. Però el problema és que la consellera no té ni fitxes ni cartes per jugar.
Per evitar qualsevol reunió amb l'assemblea de treballadors i de treballadores que en el seu moment va comunicar una convocatòria de vaga indefinida, que no està desconvocada, repeteix el mateix mantra que ja cantaren els infames Guillem Estarellas i Joana Maria Camps: “La convocatòria de l'Assemblea de Docents no és vàlida perquè no és correcta” i etc.
Avui compareixem davant els mitjans de comunicació per qüestionar aquesta teoria. Aportam un text redactat pels nostres missers en el qual es justifica que la nostra convocatòria de vaga és correcta i vigent. A més, també fem pública la darrera instància que vam entrar al registre de la Conselleria d'Educació el 3 d'octubre de 2013. Amb ella es corregien les errades detectades a la nostra convocatòria de vaga. Després d'aquesta data, oficialment, de la nostra convocatòria només hem rebut silenci. Un silenci que hem interpretat sempre com una aprovació del tràmit administratiu.
Però el més important i que tothom ha de tenir clar és que no correspon a cap consellera valorar si la nostra convocatòria és legal, il·legal, correcta o incorrecta. Quan es fa això s'està extralimitant de les seves funcions. Legalment a qui correspon determinar qualsevol valoració d'una convocatòria de vaga és als tribunals i, la Conselleria d'Educació, tot i la molèstia que li causa la nostra convocatòria de vaga, mai l'ha duta als jutjats perquè sap que tornaria a fer el ridícul com ho ha anat fent fins ara en tantes ocasions.
Per això, demanam que se li deixi de donar credibilitat a aquest cantet i exigim el reconeixement que pertoca al nostre comitè de vaga.
Amb gestos com la resolució dels expedients als directors de Maó o l'expulsió de Guillem Estarellas de la Conselleria, Núria Riera podia haver obert un escenari de diàleg que ella mateixa està truncant. La victòria de la comunitat educativa en la batalla del TIL li ho posava encara més fàcil. Però ella prefereix evitar resoldre el problema.
Equivocada està si pensa que la calma amb què s'ha trobat li durarà per sempre. Per part de l'Assemblea de Docents ens trobam en una calma tècnica, estratègica. Ja ho anunciàrem pel juny. La tardor seria per descansar i per acumular forces.
I si seguim així, com tenim acordat, arribarà un nou temps de forta denúncia, crítica i mobilització. La nostra és una vaga convocada per una sèrie de punts que van molt més enllà del TIL. És una vaga per la millora d'un insostenible sistema educatiu que cada vegada fa més aigua a causa de les seves polítiques. Les conselleres i els presidents venen i se'n van. Però els docents perduram perquè aquesta és la nostra feina. De la mateixa manera, l'alumnat també roman en el sistema durant molts d'anys fins a acabar els seus estudis. Per això, els docents no ens conformam simplement amb la mort del TIL i demanam solucions a la resta dels punts de la nostra plataforma reivindicativa, exigències bàsiques per tenir un sistema educatiu mínimament potable.
En la seva part de la història, Núria Riera ha decidit convertir-se en una nova Penèlope del segle XXI. L'única cosa que l'interessa és fer temps per arribar a les eleccions. Així, de dia teix una roba en forma de reunions amb AMIPA, equips directius, declaracions de bones intencions, intents de negociació en meses sectorials... I a la nit desfà el seu treball: no mou un dit per tancar el conflicte obert, tracta d'enganyar els sindicats i rep ordres des de dalt per a què el sistema educatiu segueixi amb la mateixa precarietat en què aquest Govern l'ha deixat.
Ara mateix, l'única opció que té la consellera per guanyar credibilitat és aconseguir un excel·lent pressupost en educació per l'any vinent. Un pressupost necessari i imprescindible per sortir de la situació en la qual ens trobam. Sense una bona dotació econòmica per educació, les mancances del nostre sistema educatiu es perllongaran fins i tot en cas que hi hagi un canvi polític a les pròximes eleccions autonòmiques, cosa que seria lamentable. Un mal pressupost seria injustificable. Més quan fa temps que escoltam els anuncis del president Bauzà sobre la millora de l'economia balear. Sens dubte, és necessari que aquesta suposada millora repercuteixi en més doblers per educació.
Una vegada aconseguit el pressupost, la següent passa seria convocar els comitès de vaga per encetar una negociació honesta.
Tornant a la nostra calma tècnica, també en el mes de juny vam anunciar que a la tardor treballaríem per la construcció d'una proposta participativa que definís quina és l'Educació que vol la comunitat educativa. En aquesta línia, dia 30 d'octubre tindrà lloc una nova Assemblea de Docents en la qual aquest serà el tema principal. També per això ens hem embarcat, juntament amb tantes altres organitzacions en treballar per fer possible el Pacte Educatiu que les nostres illes necessiten per resoldre de forma permanent els problemes del nostre sistema educatiu, més enllà de qualsevol alternança política. Es tracta, doncs, d'una feina en positiu que contrasta amb l'actitud del Govern, de la Conselleria i dels seus hooligans.
És un insult a la intel·ligència de les persones que, ara, Bauzà parli de pacte educatiu. Fa tres anys tard. És més, ja en 2011 el seu conseller Bosch anunciava que el govern treballaria per un pacte (podeu recuperar els titulars de premsa) i el president en persona ho ha fet esclatar. Ell que ha tengut una Conselleria carregada de pólvora per dinamitar qualsevol diàleg o negociació. Ell que un dimarts manifesta voluntat de pacte i el dimecres retalla a la mesa sectorial les misèries que havia ofert la setmana anterior. Ell, evoca un nou deliri mentre la comunitat educativa treballa de valent per tenir un document de pacte consensuat en pocs mesos.
Núria Riera és la responsable del que passi d'ara endavant al món educatiu a les Illes Balears. Nosaltres tornam a advertir que l'albaïna que vivim en aquest moment pot ser la calma que precedeix la tempesta.
Mallorca, 24 d'octubre de 2014Comitè de Vaga de l'Assemblea de DocentsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada