dimecres, 18 de desembre del 2013

Aules UEECO

Aquest és el comunicat que es va enviar als mitjans de comunicació i que encara no han publicat els diaris d'Eivissa. El diari ARA Balears ho va fer ahir.

L'Assemblea de docents de les Illes Balears vol informar que els tutors i tutores de les aules UEECO d’Eivissa es varen reunir amb la delegada territorial d’Educació, Belén Torres, el passat dia 9 de desembre. Aquestes aules (Unitats d’Educació Especial en Centres Ordinaris) són l’espai on el  professorat especialista pot atendre l’alumnat amb discapacitats greus dins els centres educatius que en tenen. A Eivissa són 7: IES santa Maria, IES sa Blanca Dona, CEIP sa Blanca Dona, IES sa Colomina, CEIP Portal Nou, IES Macabich i CEIP sant Ciríac. Els temes a tractar feien tots referència a la situació d’aquests tipus d'alumnat.

Transport adaptat. Delegació es pot fer càrrec del transport de l'alumnat de casa a l'escola i viceversa, però no assumeix el que es necessita per a activitats educatives fora del centre, com ara: piscina, equinoteràpia, aula sensorial, visita al supermercat, excursions… Aquest tipus d’activitats estan incloses en les programacions de les aules UEECO, i són part fonamental del procès d’aprenentatge d’aquests alumnes. La solució que proposa la delegada és que els centres afectats demanin ajudes a fundacions externes (va posar d’exemple “La Caixa”). En gener, a més,  desapareixerà de fet el servei d’activitats complementàries, i per a manternir-les el que proposa és que se’n facin càrrec les APAs, Ajuntament o Consell. Que cada centre ho demani pel seu compte.

Substitucions ATEs (Auxiliars Tècnics Educatius). Ara mateix cada un d’aquests centres disposa de dos ATEs per a la seva UEECO, però no hi ha cap previsió de substitució en cas de baixa. Davant l’eventualitat de que se’n produeixi una, la delegada en primer lloc va desitjar que això no passés, i després va comunicar-nos que que en tot cas la manera de cubrir-la seria “posant  parxes” (literalment). Aquesta afirmació va deixar, com és comprensible, prou intranquils als professionals que treballen a les aules UEECO, i els va fer dubtar de que la delegada sigui conscient de la complexitat i responsabilitat del treball que s’hi porta a terme.

Mancances
. A Eivissa no hi ha  encara un centre d’Educació Especial, ni tampoc, a causa de la inconcreció dels recursos que s’hi poden assignar, un currículum específic d’aules UEECO. Aquestes dues mancances estructurals es varen exposar al final de la reunió. La delegada ja les coneixia, però ni tan sols va donar cap previsió de solució.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada